Lenge leve fotballen! (døøøøh....)
Kjære herlige lesere. Beklager at dere ikke har blitt utsatt for min sutring i den siste tiden. Jeg lover å ta igjen det hele nå. Jeg er nemlig kraftig irritert, sterkt provosert og mektig lei av fotballens særstilling i det norske samfunnet. Fotballen samler enormt mange mennesker, og er en flott lagidrett. Fotballen fremmer aktivitet hos unge, den åpner for løkkevirksomhet, og den kan engasjere lokalsamfunn. Bare se på hvrodan lokalsamfunnet Bergen har dratt seg mer eller mindre hårløse på hodet det siste halve året. Og det er greit. Fotballen lenge leve for alle disse tingene. Det er tross alt det sport handler om. Men la oss ikke gleme noe veldig viktig, noe som alt for mange glemmer. Fotballen er bare en av mange idretter i lokalsamfunnene. LIkevel ser man en klar tendens til at fotballgrupper enten bryter ut av lokale idrettsgrupper for å stå som selvstendig gruppe og/eller at fotballen gang på gang på gang prioriteres over andre indretter. Resultatet av dette er at ressurser suges fra andre idretter, både når det kommer til plass, treningstider, penger, reklame og mediadekning.

Så hva kan dette skyldes? Medlemsantall er selvsagt viktig. En stor gruppe krever flere ressurser og mer plass å utfolde seg på. Den grei. Men la oss ikke glemme at det i størst grad er - i svært mange bygder (Voss, Elverum, Notodden og Hamar blant annet) drives fotball på et lavt nivå. Det er snakk om barneidrett. Når barna blir eldre faller de ofte fra fotballen, slik de også gjør i andre idretter. Dette er på ingen måte et unikt problem hos fotballen. I lagidrett kan det derimot være kritisk, da man er avhenig av et visst antall spillere for å ha et lag. Oppover i aldersgruppene er fotballen derfor ikke så veldig dominerende, og det er ofte snakk om at bygda har ett A-lag i de øvrige klassene. At fotballen da skal legge beslag på halltid gjennom hele vinteren,  legge kunstgress der hvor løpegrupper driver mosjonsløp, bygge haller der hvor friidrettsgrupper kaster, stenge av plener og områder før kamp slik at volleyball og tennisgrupper ikke kommer til sine treningsarenaer - det synes jeg er utholdbart. Og det er feil. De yngste klassene i fotball trenger overhode ikke en slik spesialbehandling. Der bør fokuset ligge på mestring, glede og treningen i seg selv. Kunstgress er ikke en menneskerett, selv ikke for fotballspillere.Og dette ene A-laget, disse 11+ spillerne, trenger på ingen måte mer enn en treningsbane de heller. For det er det som virkelig er leit. Når det legges kunstgress og bygges haller er arenaer og områder i svært mange tilfeller beslaglagt permanent.

Det kan også skyldes politisk vilje. Fotballen synes i media, den er stor på landsbasis og det gir selvfølgelig ringvirkninger nedover i samfunnet. Kanskje ser ikke politiere at de ved å legge kunstgress på begge gressbanene binder opp arealet, gjør det mindre tilgjengelig for løpegrupper, mosjonister, kastere, tilfeldige løkkeorganiserte aktiviteter og bartrening. De ser kanskje bare at de gir fotballen noe fotballen selvfølgelig har interesse av å reklamere for at de trenger. SÅ viljen er der, og mangelen på innsikt i egen kommune er kanskje også der. Dette er jo selvsagt ikke fotballens feil. Selv om det nå kanskje går litt til hodet på dem. Det er da jeg har lyst til å nevne en viss sjakkmester, friidrettsutøvere med finaleplasser i VM og OL, syklister i verdensklasse, svømmere med EM og VM-medaljer. Og et fotballag som ikke klarer å kvalifisere seg til EM, en verdensdel hvor 50% av nasjonene kvalifiserer seg. En verdensdel hvor noen av de resrende 50% innebefatter land som Vatikanet, Andorra og San Marino.

Så hva skjer? Jo, bredden i andre idretter faller fra. Kun de som satser, de som ikke har noe i mot å dra til andre kommuner og flytte på seg etter tilbud, kun de ender opp med et tilbud. Det sosiale amputeres. Prinsippet om at alle skal kunne delta forsvinner. Og fotballen står igjen som den største idrettsgruppen i lokalsamfunnet. Og gudene må vite - da er det bare naturlig at man bygger ballbinge på den gamle tennisbanen.

Men hvorfor gjør ikke de andre idrettslagene noe? Hvorfor samler de seg ikke? En samlet tropp står jo som alle vet sterkere stilt. Da kunne de konkurrert mot fotballen om areal og tider. Problemet er ofte at det er så mange ulike idretter med ulike krav, at enkeltkrav faller bort. Hvis ikke alle gruppene står sammen om den gamle tennisbanen - vel, da ser det jo ut som om det kan være det samme. At tennisen da mister mulighet for å drive rekrutering i nærheten av sentrum, mister en bane de driver barnetrening på, og ungdommer mister et sted å drive uroganisert trening på, det forsvinner i det store bildet.

Det jeg savner, og som jeg virkelig skulle ønske , var at det var mer fokus på andre idretter. På flerbrukshaller og bevaring av flerbruksareal. At det ble vist forståelse for at også andre idretter har oppslutning, at de er viktige for lokalmiljøet, ungdommer, barn og inbyggernes mulighet til utvikling av egenskaper og interesser. Kanskje vi skal la det være grus på den gamle fotballbanen - slik at det kan fåregå ridning der på mandager, kast på tirsdager og fotball på onsdager. For det er fryktelig synd om banen skal stå tom alle dager med unntak av onsdag. Dessverre ser det ut som det i mitt lokalsamfunn er viktigere å legge til rette for fotballen, enn å tenke helhetlig på alle idrettene. Det er viktigere å legge til rette med kunstgress, enn at banen skal være mye i bruk.

I mitt lokalsamfunn er fotballen viktigere enn fokehelsen, valgmulighetene og idrettsglede.
Det er synd. Og det gjør meg fryktelig frustrert.
Til neste år bytter jeg klubb. Jeg tar med meg hovedtrener og ildsjel, og mine to yngre søsken - viktige faktorer for det sosiale miljøet, rollemodeller og synlige utøvere. Jeg er redd for at det kommer til å bli ødleggende.

Det fine er jo at fotballen da kan legge gress på sandvolleyballområdet også, slik at de får mer plass ut over sidelinjene. Og ettersom orienteringsgruppa har fått nytt målbanner er det jo bare rimlig at det regner litt på fotballen også.

-Gaia

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

- Gaia

- Gaia

20, Utlandet

Jeg er en av top100bloggerne, som har bestemt meg for å gi litt mer av meg selv. Gå litt dypere, mer hjertenært. Foreløpig er jeg anonym, men jeg håper at støtten fra dere skal gi meg mot til å stå frem, og utvikle meg selv (og min andre blogg.) Love, Gaia

Kategorier

Arkiv

hits